Kulttuurin rahoituksen lisääminen ratkaistaan hallitusneuvotteluissa

Hallitusneuvottelut käynnistyivät viime viikolla, ja seuraavien parin viikon aikana ratkeaa, toteutuuko lähes 90 kulttuuri- ja taidealan yhteisön yhteinen tavoite taiteen ja kulttuurin osuuden nostamisesta prosenttiin valtion budjetista tulevalla hallituskaudella.

Ilolla voimme todeta, että kuukauden takaisessa YLEn kyselyssä kaikki viisi hallituneuvotteluihin osallistuvaa puoluetta halusivat lisätä valtion rahoitusta taiteelle ja kulttuurille, ja neljä puoluetta viidestä kannatti kulttuuribudjetin nostamista prosenttiin valtion budjetin kokonaismenoista.

Kulttuuri oli esillä myös hallitustunnustelija Antti Rinteen ennen neuvotteluja puolueille lähettämässä kysymyspatterissa, ja siinäkin neljä puoluetta viidestä mainitsi tarpeen lisätä valtion rahoitusta taiteelle ja kulttuurille vastauksessaan kysymykseen ”Miten edistäisitte kulttuurin asemaa Suomessa?”.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ovat siis selkeästi tavoitteemme takana. Neuvotteluissa puolueisiin kohdistuu kuitenkin valtava määrä pieniä ja suuriakin toiveita lukuisilta eri tahoilta, ja taiteen ja kulttuurin riittävän rahoituksen tärkeyttä on jaksettava perustella aina neuvotteluiden loppuun saakka.

Tavoittelemamme 110 miljoonan euron lisämääräraha turvaisi välttämättömiä uudistuksia, vahvistaisi kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta, paikkaisi vuosien varrella syntyneitä rahoituksen katveita ja auttaisi varautumaan Veikkauksen voittovaroissa tapahtuviin muutoksiin. Kulttuuriin ja taiteeseen panostaminen vahvistaisi Suomen osaamista ja elinvoimaa, lisäisi kansalaisten hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta ja olisi myös ympäristön kannalta kestävä ratkaisu. Yksityiskohtaisempia perusteluja on koottu Miksi?-sivulle.

Hyvät SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP: itsekin kannattamanne kulttuurin rahoituksen lisääminen on nyt täysin omissa käsissänne. Muistakaa siis taide ja kulttuuri hallituneuvotteluissa, ja nostetaan yhdessä kulttuuribudjetti prosenttiin!

1 kommentti artikkeliin “Kulttuurin rahoituksen lisääminen ratkaistaan hallitusneuvotteluissa”

  1. Riitta Moisander

    Kyllä nyt olisi aika lopettaa tämä spartalainen tyhmistäminen. %TAITEELLE tuo kansanterveyttä ja hyvää vointia. Sivistyksestä puhumattakaan! NYT ON JO AIKA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *