Istuvan hallituksen ohjelmaan on kampanjamme mukaisesti kirjattu pitkän aikavälin tavoitteeksi nostaa opetus- ja kulttuuriministeriön taiteen ja kulttuurin määräraha prosenttiin valtion kokonaisbudjetista. Kiitämme hallitusta kirjauksesta ja niistä lisämäärärahoista, joista on jo hallitusohjelmassa sovittu: suunta on oikea!
Nyt tälle tavoitteelle on kuitenkin olennaista valmistella aikataulu ja sisältö: minkälaista muutosta tällä merkittävällä korotuksella haetaan? Muun muassa tämän kysymyksen parissa Kulttuuribudjetti prosenttiin -kampanja jatkuu myös tulevina vuosina. Kampanja kokoaa siinä mukana olleet tahot yhteen viimeistään keväällä 2021 valmistautumaan seuraaviin vaaleihin ja hallitusohjelmatavoitteisiin.
Taideyliopiston ylioppilaskunnan ja Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n koordinoima, lähes 90 kulttuurialan toimijaa yhteisen tavoitteen taakse koonnut Kulttuuribudjetti prosenttiin -kampanja löi läpi kevään 2019 eduskuntavaaleissa erinomaisesti: sen taakse ilmoittautui silloisista eduskuntapuolueista kuusi. Tavoite nousi hyvin esiin sekä perinteisessä mediassa, sanomalehti Karjalaisen etusivua ja Ylen uutisia myöten, että sosiaalisessa mediassa, jossa se saavutti Twitterissä parhaimmillaan yli 100 000 henkilön tavoittavuuden.
Kampanjassa pyrittiin kannustamaan kulttuuri-ihmisiä kertomaan, mihin he käyttäisivät lisäresurssit, jos pääsisivät kulttuuriministeriksi. Linjaukset jäivät kuitenkin siinä määrin yleisluontoisiksi, että lisärahoituksen tarve saattoi jäädä osalle päättäjistä ja äänestäjistä epämääräiseksi. Tähän kysymykseen pyrimme entistä paremmin vastaamaan seuraavan neljän kampanjavuoden aikana. Ideoita otetaan vastaan!
Kasvua toimialalle tulee toki muualtakin: onhan kuntien ja säätiöiden rahoituksella merkittävä rooli kulttuurialalle, kuten tietysti myös kasvavalla kulttuurin yleisöllä. Kasvua yleisömäärissä on tuoreeltaan raportoinut mm. Teatterin tiedotuskeskus TINFO. Myös mm. työ- ja elinkeinoministeriöllä ja Euroopan unionilla on oma tärkeä roolinsa luovien alojen edistäjänä.
Ajankohtaisia tavoitteita kulttuurin edistäjälle on puolustaa Euroopan unionin rahoitusneuvotteluissa Creative Europe -rahastoa ja riittävää konkretiaa, rahoitusta myös hallitusohjelman mukaan perustettaville Creative Business Finland -palveluille ja yksinoikeuteen perustuvaa rahapelijärjestelmää, joka on merkittävä rahoittaja kotimaiselle kulttuurille ja taiteelle.
Kulttuuri ja taide kasvaa, kulttuuripolitiikka on edelleen nousussa ja siitä hyötyy koko Suomi!